Імена Анатолія Велєва та Петра Слободянюка добре відомі в нашому краї. Анатолій Велєв — хірург-онколог Хмельницького обласного протипухлинного центру, який провів понад 10 тисяч операцій. Його п’ятдесятирічний шлях у медицині можна порівняти з професійним подвигом, адже десяти тисячам пацієнтів, завдяки високій майстерності лікаря, був подарований шанс на життя.

Професія медика приваблювала Анатолія Велєва, українця болгарського походження, зі шкільних років. Навчання в медичному військово-морському училищі та Одеському медичному інституті імені Пирогова стало сходинками в досягненні його мети. А відділення новоутворень голови та шиї Хмельницького онкодиспансеру, нині — обласного протипухлинного центру, стало місцем професійного досвіду, вдосконалення хірургічного таланту і визнання. Анатолій Велєв нагороджений Грамотою Верховної Ради України, численними відзнаками і грамотами Міністерства охорони здоров’я України. Проте головним для нього було й залишається здоров’я пацієнтів. «Немає ліпшої нагороди для лікаря, як вдячні слова пацієнтів, як вогник життя в очах людини», — каже Анатолій Велєв.
А ще Анатолій Миколайович переконаний, що людині будь-якої професії має бути притаманне прагнення нових знань та захоплення для душі. Він активно займається спортом, любить риболовлю, цікавиться українською історією, культурою. Досконало володіє кількома мовами — українською, болгарською, румунською, молдавською, гагаузькою.
Допомогти пізнати «невідомого» Велєва, неординарну особистість, мав на меті ще один наш земляк — Петро Слободянюк. Заслужений працівник культури, кандидат історичних наук, архівіст, краєзнавець, упродовж багатьох років він займається дослідженням і популяризацією Хмельниччини, а також людей, які роблять вагомий внесок у розвиток області. Тож книга «Золотий скальпель хірурга Анатолія Велєва» — це чергова спроба талановитого автора відкрити читачеві світ, в якому живе, працює, прагне, мріє, досягає лікар, який зумів здобути народну славу.
— Розповіді про земляків, про їхні унікальні риси характеру, захоплення, життєві цінності, особливо в такий важкий час, сподіваюся, допоможуть читачам утвердитися або знайти свої орієнтири в непростому бутті. Збагнути свій шлях, своє покликання і просто бути вдячними за людей, які поряд, — каже Петро Слободянюк. — Знайомство через книгу — також єднає. Сподіваюся, золотий скальпель хірурга Анатолія Велєва врятує ще багато-багато життів…
Варто лише додати: книга Петра Слободянюка «Золотий скальпель хірурга Велєва» вже доступна читачам Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки, де й відбулася її презентація.