Нещодавно трудовий колектив Китайгородської сільської ради у Кам’янець-Подільському районі централізовано передав частину заробітної плати на допомогу українським захисникам. «Ці кошти спрямуємо на адресну підтримку військовослужбовців з нашої громади. Звернення є завжди, адже на війні ресурси швидко закінчуються, – розповідає сільський голова Юрій Безродний. – Спорядження, амуніція, спальники, продукти харчування, засоби гігієни, медикаменти тощо – все це на постійній основі наша громада передає військовим. І коли на позиціях потрібні були буржуйки та генератори, ми також передали їх воїнам-односельчанам. Крім того, в селах нашої громади систематично готують ситні страви на схід: печуть солодощі, ліплять вареники, консервують, зносять продукти. Також наші жителі плетуть маскувальні сітки, виготовляють окопні свічки».

Варто згадати, періодично китайгородці проводять ще й ярмарки, спортивні турніри, освітні та культурні заходи, аби зібрати кошти на потреби армії. Так, до прикладу, влітку відбувся благодійний захід «Мій Ангел має крила ЗСУ». Тоді мешканці громади гуртом зібрали понад 80 000 гривень. Донати не обмежилися кордонами громади, кошти надсилали й з інших населених пунктів. У підсумку зібрали 136  000 гривень і придбали сучасний професійний безпілотник DJI Mavic 3E, який передали у військову частину, де служить воїн-земляк.
Сільський голова розповів, що громада Китайгорода уклала угоду з польською гміною Котля, і це дало змогу розширити напрями допомоги. «Нашу делегацію запросили до участі в щорічному фестивалі обжинок у Польщі. Разом із польськими колективами на сцену вийшов і гурт «Мальви» Китайгородського ліцею, який патріотичними піснями гідно представив Україну на міжнародному рівні. Кожен такий виступ – це нове слово про Україну і за Україну, – наголошує сільський голова. – А незабаром від польських друзів громада отримала цінний подарунок – пожежну машину. В рамках партнерських домовленостей вдалося реалізувати не одну добру справу в допомозі і внутрішньо переміщеним особам, і пільговим категоріям населення, і військовим – не один гуманітарний вантаж був доставлений у громаду з-за кордону».
А згодом у Китайгорода з’явилася ще одна громада-побратим, уже всередині країни. Міжмуніципальне співробітництво започаткували з Олексіївською сільською територіальною громадою Харківської області. Громади інтегрують свої знання, ідеї та ресурси у взаємному розвитку, здійснюють активний культурно-економічний обмін та створюють спільні проєкти. Завдяки цій співпраці китайгородці організували оздоровлення діток з Харківщини в селі Колодіївка на берегах Дністра. На деякий час дітки змогли відволіктися від жахіть війни, адже прибули з територій, що по сусідству з лінією фронту.
Важливо, що Китайгородська сільська рада спрямувала 300  000 гривень з бюджету на допомогу Херсону в рамках проєкту «Пліч-о-пліч» – для відновлення житла населення Високопільської селищної територіальної громади. Не стояла осторонь громада й коли зухвала ворожа атака наробила шкоди на півночі Хмельницької області. На поміч Шепетівщині було відряджено працівників КП «Надра Кам’янеччини Китайгородської сільської ради» у складі бригади району з ліквідації наслідків обстрілів та негоди.
Недаремно сільського голову Китайгородської територіальної громади Юрія Безродного нагороджено почесною медаллю «За волонтерську діяльність». Голова зазначає: висока відзнака – це внесок громади, кожного небайдужого мешканця в допомогу війську.
Поряд із складними викликами війни у громаді знаходили можливість для посилення соціального захисту та підтримки місцевих мешканців. Запрацював «соціальний перукар». Безкоштовно, з виїздами у села, надають послуги найменш захищеним жителям громади. Також сільська рада вперше виділила матеріальну допомогу для людей, старших 80 років.
Сільський голова запевняє, що жителі Китайгородської громади й надалі продовжуватимуть усіма силами наближати Перемогу, дбати про тих, хто потребує підтримки, та наполегливо працювати.