Уцьому закладі навчається 34 дитини, які потребують психолого-педагогічної допомоги. Це просторе комфортне приміщення схоже на ігрове дитяче містечко: тут мультимедійне обладнання, планшети, інтерактивні сенсорні модулі, спеціальні м’які меблі, шведська стінка, канатна дорога, розвивальні та корекційні дидактичні матеріали тощо. Новинка — світловий дощ, схожий на душову кабіну, з фіброоптичних волокон-стрічок, які переливаються і мерехтять.

“Якщо дитина надто збуджена і їй потрібно заспокоїтися, ми вмикаємо цей дощ, що світиться. Дитина дивиться, як він переливається, контактує з блискучими стрічками і перемикається на позитивну емоцію, заспокоюється”, — розповідає вчителька-дефектологиня Віра Костовська, яка проводить корекційно-розвиткові заняття з дітьми. “Надзвичайно важливо надавати корекційні послуги дітям з особливими освітніми потребами, — розповіла директорка ліцею Інна Мігунова. — Ми маємо вже успішних випускників, і цього року наша учениця закінчила 9 клас, вступила до коледжу. Впродовж п’яти років ми систематично аналізуємо успіхи наших дітей і бачимо результати праці”.

Раніше в ліцеї були дві сенсорні кімнати, але настільки затісні, що в кожній міг працювати спеціаліст лише з однією дитиною. Натомість в ресурсному центрі займається одночасно кілька учнів з реабілітологом, дефектологом, психологом, логопедом.

“Діти можуть прийти сюди на перервах, під час уроку, і, звісно, тут завжди є спеціалісти, які з ними працюють. Після таких занять у дітей покращується емоційний стан, тобто, є прогрес у розвитку, — каже Оксана Гуцал, практична психологиня. — На жаль, стресові стани особливо загострюються тепер, під час війни”.

Над цим проєктом колектив ліцею працював 5 років. “Відповідно до постанови 542 Кабміну, кожний освітній заклад отримує державну субвенцію на придбання обладнання для дітей з особливими освітніми потребами. За ці кошти ми поступово закуповували необхідне оснащення. Якесь ми могли використовувати, інше не було де розмістити. Тому був необхідний просторий центр. Ремонт в приміщенні центру був здійснений за кошти міського бюджету”, — повідомила директорка. Згідно з законом “Про освіту”, інклюзивно-ресурсні центри створюють в Україні з 2018 року.