Під час повітряної тривоги, яку в регіоні оголосили 3 грудня о 23.36, було чутно вибухи. В області працювали сили протиповітряної оборони, повідомив перший заступник керівника ОВА Сергій Тюрін.

Перед цим у командуванні Повітряних сил ЗСУ попереджали про загрозу ударних безпілотників в регіоні. Тривога закінчилася 01.18. 

В 1.31 була повторно оголошена повітряна тривога в області. У Повітряних силах ЗСУ повідомили про "шахедів" на межі Житомирської, Хмельницької та Рівненської областей, які рухаються на захід. Повітряна тривога тривала до 4.52. "Станом на цей час повідомлень про постраждалих або пошкодження інфраструктури немає", — повідомив Сергій Тюрін.

“Минулої доби в ночі російські окупанти завдали авіаційного удару по Україні, застосувавши керовану ракету Х-59 та 12 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 10 ударних БпЛА. У ніч на 4 грудня російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши керовану ракету Х-59 та 21 БпЛА типу “Shahed-136/131”. 16 ворожих дронів та керовану ракету Х-59 знищено (за даними Повітряних Сил, вночі збили 18 "шахедів" із 23 — ред.)”, — йдеться у зведенні Генштабу.

Авіаційних ударів зазнали Серебрянське лісництво Луганської області, Спірне, Кліщіївка, Авдіївка, Новомихайлівка Донецької області та Кринки Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 130 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

Яка ситуація на фронті

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках РФ зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність, щоб не дати перекинути українські війська на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в Бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку українські захисники відбили 8 атак росіян у районах Синьківки Харківської області.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили 3 атаки окупантів РФ у районі Серебрянського лісництва Луганської області.

На Бахмутському напрямку українські воїни відбили 16 атак росіян в районах Богданівки, Іванівського, Андріївки та Кліщіївки Донецької області. Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають війську РФ втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати військових РФ, які не полишають спроб оточити Авдіївку. Українські воїни стійко тримають оборону, завдаючи війську РФ значних втрат. Сили оборони успішно відбили 21 атаку росіян у районах східніше Новокалинового та Новобахмутівки, а також в районах Степового, Авдіївки, Сєвєрного, Первомайського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати росіян у районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де захисники України відбили 8 атак.

На Шахтарському напрямку українські воїни відбили атаку росіян в районі Старомайорського Донецької області.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили 3 атаки російського війська, яке намагалося відновити втрачене положення в районах південніше Роботиного. Також українські захисники відбили 3 атаки росіян у районі Новопокровки Запорізької області.

Водночас на Мелітопольському напрямку Сили оборони України продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують війська РФ вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі утримують зайняті позиції на лівобережжі Дніпра, продовжують вести контрбатарейну боротьбу, завдають вогневого ураження по тилах окупантів РФ.