Нещодавно у Хмельницькому обласному науково-методичному центрі культури і мистецтва відбулася зустріч представників Хмельниччини, чиї досягнення ввійшли до Книги рекордів. Так, завдяки нашим талановитим, активним, наполегливим людям область здобуває славу на різних широтах.

Згадаймо, як до Дня міста у 2014 році в небо над Бугом випустили понад 18 тисяч ліхтарів. Попередній подібний рекорд був зафіксований у Таїланді, де в небо злетіло 14 тисяч ліхтариків. Рекорд України хмельничани встановили на фестивалі «ГРІН ФЕСТ» у 2016 році з фарбами холі. Понад тисячу людей підкинули їх одночасно догори. Загалом учасникам роздали тоді понад 100 кілограмів фарби.
А цього року на День Незалежності України житель села Зяньківці Деражнянської громади Володимир Таранціца встановив національний рекорд — із висушених польових трав та дідухів створив український тризуб. Його ширина — 4,04 метра, висота — 6,6 метра. Спочатку тризуб планували внести до номінації «Найбільші об’єкти» та, коли побачили це рукотворне диво, змінили номінацію на «Мистецтво». Бо він і справді — витвір мистецтва.
З нагоди відзначення Дня вишиванки, на стадіоні Хмельницького національного університету, просто неба показали фільм «Гіркі жнива». Це був найчисельніший перегляд фільму просто неба у вишиванках, який внесли до рекордів України. Ініціатором та організатором заходу стала студентська рада ХНУ.
У 2016 році був зареєстрований ще один рекорд під час акції «Вишиванка — твій генетичний код». Тоді контури вишиванки створили 524 людини у вишитих сорочках. Це був не тільки найбільший, а перший в Україні рекорд, який занесли до Книги рекордів Гіннеса. Щоб зафіксувати його, до Хмельницького приїхав представник видання Олександр Шустерук. Ще до початку акції він зауважив, що досі ніхто в Україні не робив «живої» вишиванки.
З нагоди Дня Незалежності України Хмельницький обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді організував сходження на найвищу точку України — гору Говерлу. Після кількагодинного штурму гірської вершини учасники хмельницької команди підняли на ній за допомогою повітряного змія велетенський державний стяг, встановивши таким чином національний рекорд. Площа синьо-жовтого полотнища 453 квадратних метри.
Хмельничанка Алла Учик — талановита народна майстриня автентичних прикрас, роботи якої знають не лише в Україні, а й далеко за її межами. З початку війни пані Алла активно займається волонтерством, разом зі своїми колегами в обласному центрі вже сплели тисячі метрів сіток для наших захисників. Нещодавно волонтери виготовили найбільшу в регіоні маскувальну сітку розміром понад
1300 квадратних метрів. Аби показати масштаби, розгорнули її на стадіоні одного із навчальних закладів міста.
Звичайно, будуть у нас нові рекорди, які вражатимуть Україну та світ, адже українці, в тому числі хмельничани, — це талановита нація, яка має великі знання, вміння в культурі, спорті, освіті, волонтерстві та інших сферах життя.