Нещодавно поліція Хмельниччини отримала сучасну криміналістичну станцію для експрес-аналізу ДНК.

Як повідомляють у Секторі комунікації Національної поліції області, це стало можливим за підтримки Бюро з міжнародних питань у сфері боротьби з незаконним обігом наркотиків та правоохоронних питань Державного департаменту США, представники якого передали прилад для встановлення ДНК-профілю людини «ANDE 6С».

Після того, як спеціалісти-криміналісти завершили навчання по роботі з новітнім приладом, керівництво слідчого управління Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області презентувало роботу станції колегам з інших правоохоронних структур.
Цей прилад відкриває нові можливості для швидкої ідентифікації осіб та обробки біологічних зразків, виявлених на місці злочину.
«Спеціалісти-криміналісти будуть використовувати «ANDE 6С» для проведення швидкого відбору біологічних зразків безпосередньо на місці події, адже часто на місцях злочинів чи після пожеж знаходять лише фрагменти тіл, і одразу неможливо встановити, кому вони належать, — розповів заступник начальника ГУНП в Хмельницькій області — начальник слідчого управління Олександр Радченко. — І  завдяки сучасному устаткуванню встановити особи загиблих, у тому числі і невпізнаних воїнів, тіла яких чекають на гідне поховання, тепер можливо всього за дві години, і нерідко — з результативністю 99,9%». 
До речі, під час самої презентації був проведений аналіз біологічного матеріалу, відібраного з решток кісток невідомого чоловіка, тіло якого знайшли в лісі. Слідчі припускали, що це зниклий безвісти пів року тому пенсіонер, якого розшукували син та донька. Але знайдене тіло перебувало в такому стані, що провести впізнання було неможливо. Навіть для того, щоб виділити зі знайдених кісток ДНК, експертам довелося провести надскладну маніпуляцію. Тому єдина надія на встановлення особи покладалася на сучасний прилад, який засвідчив стовідсоткову спорідненість померлого чоловіка з дітьми. Тепер вони зможуть належним чином поховати свого батька.
Варто зазначити, що передача криміналістичної станції відбулася в рамках проєкту міжнародної технічної допомоги під назвою «Посилення спроможності Національної поліції України в боротьбі із вторгненням російської федерації».