Згідно з опитуванням, проведеним Центром Разумкова, 84 відсотки громадян переконані, що мовчати про корупцію під час війни неприпустимо.

І майже стільки ж вважають її головною внутрішньою загрозою. Проте тих, хто розкриває факти корупції у вищих ешелонах влади, зрозуміло, намагаються приструнити. Нещодавно до журналіста видання «Наші гроші» Юрія Ніколова, який уперше розповів нам про яйця по 17 гривень за штуку, про літні куртки на зиму для воїнів, інші зловживання, навідалися невідомі. Люди в капюшонах під дверима квартири журналіста, добряче налякали його хвору матір, погрожуючи обклеїти двері листівками з написами: «провокатор», «ухилянт». А наступного дня була атака на редакцію «Бігус.Інфо» З’явилося відео, зняте прихованими камерами, на якому оператори редакції, що займається журналістськими розслідуваннями, курять на корпоративі «траву». З цими операторами редакція одразу перервала робочі стосунки, але ж прихована відеозйомка, прослуховування – це незаконно. Та, з’ясувалося, що за співробітниками редакції стежили вже близько року. Невже без вказівок «зверху»? Якби влада була до цього непричетна, особи, які стукали в двері журналіста, займалися прослуховуваннями, вже давно були б затримані.

Залякати журналістів не вдалося, а ось підставити себе – це факт. Тим паче тоді, коли в США вирішується доля нашого фінансування, і опоненти шукають все нові причини тицьнути пальцем у щось подібне.

Президент США Джо Байден попереджає про фатальні наслідки відсутності американської допомоги для України, мовляв, якщо росія продовжить свій наступ на українські позиції, досить непростою буде доля країн Балтії та Центральної Європи – від Польщі до Угорщини. Однак на заваді цим зусиллям стоїть його можливий опонент на президентських виборах 2024 року Дональд Трамп. Він уже закликав республіканців не погоджуватися з демократами, наймовірніше, щоб у разі своєї перемоги мати вільні руки для домовленостей із російським диктатором на тих умовах, які задовольнять і самого путіна, і Трампа.

А за словами українського президента, сумніви та затягування західними партнерами військової підтримки призводять до зайвих втрат і ускладнюють ситуацію на фронті. «F-16 – дуже яскравий приклад. З моменту, коли ми про це говорили, до моменту позитивного сигналу, минув рік. З моменту позитивного сигналу до тренувань – ще пів року. З моменту тренувань до постачання - цей період ще не закінчився, бо F-16 ще не прилетіли», – сказав Зеленський в інтерв’ю британському телеканалу.

Разом із цим знову порушили тему мобілізації в Україні. Як відомо, недавно Зеленський говорив про необхідність мобілізації 500 тисяч українців і що відповідальність за це лягає на генерала Залужного. Але тепер, перед іноземними медійниками, зазначив, що поки не бачить потреби в мобілізації ще 500 тисяч українців. Зокрема і тому, що на забезпечення мобілізації та військовослужбовців Захід не надає Україні фінансів, ці витрати лягають на український бюджет.

А законопроєкту про мобілізацію й досі немає, уряд пообіцяв подати його в якийсь невизначений термін. Парламент боїться взяти на себе таку відповідальність, Кабінет Міністрів теж боїться, щоб його не звинуватили. Військові говорять про мобілізацію, але не можуть забезпечити це політично, бо їхня справа воювати. І таким чином ніхто не займається важливими речами, бо це складно і справді вимагає відповідальності. Набагато легше займатися піаром...

Тим часом повідомлення Тетяни Чорновол, яка з перших днів повномасштабної війни на фронті, шокувало не лише воїнів. «За мене, фронтовика, взялося НАБУ. Такий собі детектив Андрій Грушанський, здоровий мужик, який під час війни замість того, щоб піти на фронт... купував квартири в Києві, клепає проти мене справу. Воно мене на допит викликало. Я йому сказала, хай їде до мене на нуль – поговоримо. А ще я йому покажу, до чого довели країну продажні детективи, що виконують політичні замовлення», – написала в соцмережі Тетяна Чорновол. Що ж за справу реанімувало НАБУ? У 2014 році «роснефть» за допомогою юридичної фірми «Арцінгер» виграла кілька судів, щоб повернути арештовану після Майдану нафту у власність росії. Проте в результаті послідовного захисту Тетяною Чорновол та її однодумцями інтересів України арештовану нафту та пальне компанії «роснефть» поставили для потреб ЗСУ. «За мене взялися, бо це тиск на моїх друзів, які мали нахабство вимагати від НАБУ розслідувати мегакорупцію, яка відбувається в царині закупівлі боєприпасів для армії. Щоб ви розуміли: у нас ціле НАБУ, і два роки їм сцикотно взятися за розслідування найбільш страшної для країни корупції, яка обмежує кількість боєприпасів на фронті. Сцикотно? Чи зрадники?» – так прокоментувала «інтерес» до себе Тетяна Чорновол.

А серед приємних новин минулого тижня – український привіт по території кацапщини. Пожежа в морському порту в усті-лузі ленінградської області, влучання у військові підприємства в тулі, орлі, смоленську – це якраз свідчення того, яку роль відіграють дрони під час цієї війни. Та виготовляти їх у домашніх умовах, як нам рекомендували урядовці, все ж не варто. Нехай ця справа буде прерогативою професіоналів. Принаймні їхні голови не забиті «половою», яку щоразу вигрібаємо після недолугих рішень дилетантів, котрі служать не Закону, а примхам покровителів.

Світлана ШАНДЕБУРА, чергова оглядачка «ПВ».