«Мій чоловік воює. Нещодавно зазнав контузії. Маємо надію, що вдасться після госпіталю побути трохи вдома. Розкажіть, як допомогти йому в реабілітації?» Людмила.

Відповісти на це запитаннями попросили Івана ГУЦУЛА, директора КНП «Хмельницький обласний медичний центр психічного здоров’я», заслуженого лікаря України.

— Контузія — струс головного мозку від дії мінно-вибухової хвилі. До нього додається ураження слухового та вестибулярного апарату.

Симптомами контузії, які можуть виникнути через кілька хвилин або годин після струсу мозку, є втрата пам’яті, сплутаність свідомості, головний біль, запаморочення або проблеми з рівновагою, нудота або блювання, почуття сильної втоми або сонливості. Спостерігаються також дратівливість, зміни в настрої, дискомфорт від шуму або світла.

Тож як собі допомогти відновитися після контузії?

Потрібно висипатися. Уникати важких фізичних вправ або надмірної фізичної активності. Також необхідно дати своєму мозку відпочинок — уникати занять, які потребують зосередженості або великої уваги. Іноді тривалий час за телефоном, комп’ютером, особливо відеоігри, можуть погіршити самопочуття після контузії. До них можна бути повернутися, коли людина почуватиметься ліпше.

Не можна вживати алкоголь, наркотичні речовини, бо вони посилюють негативні симптоми та сповільнюють відновлення.

Дуже часто скаржаться бійці, які зазнали контузії, на шум або дзвін у вухах. Він може бути постійним або з’являтися і зникати, найчастіше він просто не дає можливості повноцінно спати та засинати, що перешкоджає відновленню. Якщо шум і дзвін у вухах турбує занадто сильно, можна використовувати так звані «білі шуми». Це будь-який постійний безперервний монотонний звук, до якого додають звуки хвиль, дощу, потріскування вогнища, легкого вітру. Використання «білих шумів» може допомогти замаскувати шум у вухах, який дошкуляє, і згодом — не помічати цей звук. Зараз існують безкоштовні додатки, які можна встановити на свій смартфон і вмикати собі на ніч або в інший час.

А ще радимо застосовувати тим, хто пережив контузію і всім, кого доймають важкі думки, спогади, застосовувати техніку під назвою «внутрішній сейф». Вона допоможе відволіктися від важких та травматичних спогадів.

Уявіть коробку, в яку помістимо важкі, неприємні чи небезпечні спогади. Ця коробка чи скриня, сейф, шафа міцна та закривається на ключ. Це може бути також кімната, магічне таємне місце, яке бачите в своїй уяві. Треба уявити де він розміщений, який він на дотик, якого кольору, чи скрипить…

Подумайте, як функціонує механізм замка: це ключ, чи це комбінація цифр, чи, можливо, кодові слова... Коли чітко уявите місце збереження і замок, спробуйте декілька разів відімкнути та замкнути його. Можна для перевірки уявити, як берете у руки фотографію, картину з буденного життя, як кладете її в сейф.

Спробуйте зробити те саме з неприємним спогадом, зображеному на фото, картині, які кладете у сейф і міцно закриваєте. Нехай всі неприємні тривожні спогади залишаться в сейфі.

Допомагайте собі налаштувати психологічну рівновагу, не соромтеся звертатися за допомогою до спеціалістів і пам’ятайте слова Девіда Лоренса: «Нам належить жити, скільки б небес не впало…»