72-річна жителька Староушицької територіальної громади на одному з сайтів переглядала стрічку новин. Її зацікавило оголошення, у якому йшлося про надання фінансової допомоги пенсіонерам. Жінка перейшла за посиланням, де для зарахування коштів необхідно було вказати номер, код і цифри на звороті банківської картки, а також смс-код від банку. Нічого не підозрюючи, вона виконала умови та очікувала поповнення картки. Натомість жінка помітила, що з рахунку було знято понад 10 тисяч гривень її власних коштів. Тоді пенсіонерка зрозуміла – її ошукали шахраї й одразу звернулася із заявою до поліції.

Правоохоронці закликають громадян бути обережними з розповсюдженням персональних даних. Шахраї вигадують різні приманки для заволодіння грошима своїх жертв. Тож не довіряйте гарним заголовкам про надання фінансової допомоги чи подарунків в обмін на банківську інформацію.

А 47-річний мешканець Полонного днями втратив 334 тисяч гривень, намагаючись придбати будівельну техніку через Інтернет. Потерпілий хотів купити телескопічний навантажувач. Потрібний товар за привабливою ціною він знайшов на одному із сайтів. Зв’язавшись із «продавцем», оплатив і вартість техніки, і її доставку з-за кордону. Проте одразу після оплати оголошення з сайту зникло, а товар так і не надійшов.

Інший потерпілий з Нетішина переказав шахраям 26 тисяч гривень за фотоапарат, який так і не отримав. Подібних випадків дуже багато.

Як правило, шахраї пропонують занижену вартість товару, вимагають повну або часткову передоплату за товар, без можливості оплатити під час отримання.

Тож, щоб безпечно купувати в Інтернеті, необхідно тримати в секреті свої персональні дані, купувати лише в перевірених продавців, оплачувати товар лише після його отримання та огляду.

 Досить часто довірливі громадяни потрапляють у сіті шахраїв за схемою «Ваш родич у біді». Нещодавно хмельницькі поліцейські оголосили підозру шахраю-гастролеру, який ошукав пенсіонерку на 15 тисяч доларів США.

До 75-річної хмельничанки зателефонував невідомий, який представився лікарем. Зловмисник повідомив, що її племінниця потрапила у ДТП і тяжко травмувалась. Лікування дуже дороге і гроші потрібні якнайшвидше.

Менш ніж за годину шахрай приїхав до пенсіонерки, яка віддала йому всі родині заощадження — 15 тисяч доларів США. Пізніше жінка зрозуміла, що її ошукали і звернулася до поліції.

Оперативники поліції Хмельниччини встановили, що зловмисник перебуває у місті Нікополь Дніпропетровської області. Ним виявився 47-річний чоловік, який має чималу кримінальну історію вчинення крадіжок та шахрайств.

Слідчі оголосили фігурантові підозру за ч. 4 ст. 190 (шахрайство, вчинене у великих розмірах) Кримінального кодексу України.

Проте, застосовуючи різні злочинні схеми, шахраї не припиняють полювати на нові жертви. Тож будьте пильними, не дайте себе ошукати.