Кухня "до" та "після" ремонту в будинку, де мешкають ВПО, січень 2024, Хмельниччина. Фото: Жванецька сільська рада

Чим займається благодійна організація, яка зробила ремонт будинку?

"Ukraine Relief Effort"’ — це неприбуткова організація, що знаходиться у Сполучених Штатах Америки. Її засновниця — Кароліна Конєчна — американка польського походження. Вона надавала гуманітарну допомогу Україні ще у 2014 році. З 2022 відновила свою діяльність. Разом зі студентами університету штату Монтана спочатку збирала гроші на медикаменти для українців і передавала їх через польських знайомих. Представник організацій Майкл Бем — архітектор. Він з командою займаються ремонтом житла у нашій громаді.

Що зроблено у першому відремонтованому будинку?

У будинку провели воду, зробили кухню, бо її не було, санвузол і ремонт інших кімнат. Надали безкоштовно нові меблі й техніку. Це все залишається у помешканні після того, як ВПО переїжджатимуть. Обов’язкова умова, що вони мають прожити там не менше двох років.

Чому саме для цієї сім’ї відремонтували будинок першочергово?

Наразі у громаді залишилося триста ВПО, з них шість сімей потребує поліпшення житлових умов. Першим відремонтували житло сім’ї з Херсону. Подумали, що у них була найбільша потреба у цьому, адже жінка була вагітна, їй складно носити воду в хату, виконувати іншу роботу. У неї ще двоє дітей, які ходять у Жванецький ліцей, а чоловік мобілізований. Сім’я порядна, через війну приїхала до нас. Родина вже проживає у будинку, люди вдячні та щасливі наскільки це можливо у період війни, адже вони втратили своє житло. Проте ми стараємося робити все, щоб їм було легше і краще.

Коли розпочнуть ремонт для інших сімей ВПО?

У лютому почнуть внутрішні роботи, навесні — зовнішні. Зараз не можливо викопати каналізацію чи воду до хати протягнути через погодні умови. Спочатку будуть ремонтувати будинок в селі Вітківці, після нього — в іншому населеному пункті.

Яка вартість повного ремонту будинок?

За умовами діяльності благодійного фонду вартість ремонту одного будинку не має перевищувати п’ять тисяч доларів. У пріоритеті створити комфортні умови, щоб в хаті була вода, кухня, туалет. Команда хоче якомога більше зробити, тому за можливості здійснюватимуть мінімальний косметичний ремонт усіх кімнат.