Нещодавня інформація про дев’ятьох чоловіків призовного віку із різних областей України, яких затримали прикордонники Мукачівського загону на Закарпатті при спробі потрапити до сусідньої Угорщини, привернула до себе увагу й тим фактом, що серед них був втікач і з Хмельниччини.

Затриманими виявилися жителі також Львівської, Донецької, Сумської, Київської, Тернопільської та Закарпатської областей. Опівночі вони намагалися незаконно перетнути державний кордон, заплативши, до речі, за так звану нічну прогулянку своїм кураторам-переправникам від 8 до 12 тисяч доларів. Наразі встановлюється коло осіб, причетних до організації незаконного переправлення чоловіків через кордон.
Цей факт став своєрідним поштовхом для детальнішого знайомства з роботою наших прикордонників, які і вдень і вночі намагаються дуже пильно стежити за ситуацією на кордоні. А роботи в них, як виявилося, надзвичайно багато, бо втікачів із початку повномасштабної війни не стає менше, а навпаки. І що вкрай насторожує, їх не лякає ані можливість загинути в річці, ані заблукати в горах і лісах, ані врешті те, що їх затримають правоохоронці.
Розмова двох чоловіків, уривок із якої вдалося почути випадково в громадському місці, направду змусила серйозно замислитися над багатьма речами. Вони обговорювали деталі майбутньої втечі через Тису до Румунії. Очевидно, що говорити про мораль немає сенсу, бо її нема, якщо ці двоє обрали такий шлях. Утім статистика в прикордонників рясніє випадками затримання цілих груп втікачів до сусідніх країн, їх відстежують у межах прикордонної зони, не даючи хитрим планам реалізуватися.

Саме на Закарпатті найбільше смертельних випадків і травм фіксують прикордонники, бо цей регіон межує з чотирма країнами Євросоюзу – Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією. Загальна протяжність кордону там становить майже 460 кілометрів. Однак важливо наголосити, що значна його частина проходить горами та річкою Тисою, яку вже, до речі, називають річкою смерті.

 

Статистика говорить сама за себе: закарпатські прикордонники за неповні два роки затримали більше як п’ять тисяч осіб при спробі нелегально потрапити до сусідніх країн, ухиляючись від військової служби, ще кільком тисячам відмовили в пропуску через неналежно оформлені документи. До прикладу, ще на початку повномасштабної війни в Україні чоловіки призовного віку всі зусилля спрямовували, щоб незаконно виїхати через КПП, та останнім часом ухилянти обирають інші варіанти – так звані гірсько-річкові маршрути.
А тепер про конкретні фатальні факти: із 24 лютого 2022 року на Закарпатті зафіксовано понад два десятка випадків загибелі військовозобов’язаних чоловіків, які намагалися незаконно перетнути кордон.
Так, нещодавно під час патрулювання прикордонний наряд відділення «Солотвино» виявив у Тисі тіло хлопця 2002 р.н. з Івано-Франківщини.
Зокрема, начальник штабу Мукачівського прикордонного загону ДПС України – начальник відділу організації прикордонної служби підполковник Дмитро Куценко розповідав, як один із чоловіків, тікаючи від охоронців рубежу, зістрибнув із високого бетонного укріплення біля річки. Він мав досить велику вагу, тож, коли приземлився на каміння, зламав обидві ноги в стопі, і вочевидь, суттєво пошкодив хребет. 52-річного чоловіка доправили до лікарні, але наступного дня від отриманих травм він помер.
До речі, на ділянці українсько-угорського кордону річка Тиса має глибину до семи метрів. Переправники ж запевняють людей, що води там по коліно.
Загалом від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, на ділянці відповідальності Мукачівського прикордонного загону це вже 21 випадок загибелі людини під час спроби перепливання річки, якою пролягає кордон з Румунією.
Чимало військовозобов’язаних українців прагнуть незаконно потрапити до ЄС через ділянку кордону, що проходить і високогірними районами Закарпаття (це майже 155 кілометрів). Не думають про ризики. Чимало з них залишилися без кінцівок, які через обмороження довелося ампутувати, а деякі, кілька діб блукаючи в горах, ставали наживою для диких хижаків або гинули з інших причин.
Так, наприклад, у горах прикордонники відділу «Ділове» Мукачівського загону виявили двох чоловіків, які планували незаконно перетнути кордон із Румунією. З’ясувалося, що 26-річний житель Тернопільщини та його 24-річний приятель з Івано-Франківської області самостійно спланували маршрут за онлайн-картами через високогірну ділянку. Дві доби вони намагалися дістатися Румунії. Провівши першу ніч просто неба, чоловіки добряче змерзли та змокли під дощем. На ранок продовжили рух за обраним маршрутом. За 1,5 кілометра до кордону «мандрівників», втомлених та виснажених, виявив прикордонний наряд.
А от військовослужбовці Чопського загону знайшли поблизу українсько-словацького кордону знесиленого чоловіка, який лежав на землі. Затриманий розповів, що вже три дні блукав у горах без їжі та води. 30-річний вінничанин мав намір пробратися до Словаччини. Він самостійно проклав маршрут по онлайн-картах. Долаючи складну місцевість, чоловік не втримався на скелі та впав з крутого схилу. Під час падіння втратив мобільний телефон, тож не міг подзвонити та покликати на допомогу. Він намагався продовжувати рух, однак, через отримані під час падіння травми, пересувався повільно, часом повз і на третій день голоду та зневоднення зміг подолати лише 500 метрів. Коли його знайшли прикордонники, порушник геть втратив сили. Справу передано до суду.
Іншому ж «штурмовику гір», на жаль, не пощастило вижити. Прикордонний наряд відділення «Богдан» виявив у горах знесиленого чоловіка без свідомості, його привели до тями, і він розповів, що понад три доби блукав, нічого не їв. Лікарі діагностували переохолодження, виснаження та обмороження нижніх кінцівок, а в лікарні виявилося, що в нього ще й ниркова недостатність. Наступного дня 46-річний житель Дніпропетровщини помер...
Також прикордонники Чернівецького загону затримали двох порушників, які незаконно мандрували до Молдови. Прикордонний наряд відділу «Кельменці» за допомогою фотопастки виявив рух двох невідомих осіб у напрямку українсько-молдовського кордону. Деякий час порушники переховувались серед лісового масиву,  сподіваючись уникнути зустрічі з охоронцями кордону, але від оператора безпілотника сховатися не вдалося. І зустріч жителів Херсонської та Хмельницької областей з пошуковою групою прикордонників відбулася поблизу кордону планово і вчасно. 

Відомо, що більшість ухилянтів користуються послугами так званих переправників, які обіцяють їм легко дістатися до країн ЄС. Але насправді – це зовсім не так, бо недооцінювати гірську річку семиметрової глибини з сильною течією і крижаною водою, а також гірську місцевість – не можна: вона несе смертельну загрозу. Звичайній людині без відповідної підготовки неможливо вижити в таких умовах. За гроші – а це величезні суми (подекуди до 16 тисяч доларів), втікачам пропонують безперешкодний і безпроблемний перетин кордону, мовляв, усе дуже просто. Проте ніхто не каже про дуже високий ризик загибелі. До абсурду доходить те, що оснастивши ухилянтів, у кращому випадку, надувними човнами, а в гіршому – дитячими надувними нарукавниками та кругами для плавання (як на фото), вони вірять горе-переправникам, що це все легко й просто. Проте на даних світлинах – геть інші факти…