Мало не в кожному номері ми повідомляємо про шахрайські схеми, які застосовують зловмисники, щоб виманювати гроші у громадян. І, схоже, їхні хитрощі не мають меж.

Нещодавно поліцейські викрили шахрайку, яка в Інтернеті здавала неіснуюче житло. 32-річна мешканка Красилова розміщувала фейкові онлайн-оголошення про оренду житла в західних регіонах України. Зловмисниця вже раніше притягувалася до кримінальної відповідальності за подібне шахрайство, але не вгамувалася. На популярному інтернет-майданчику безкоштовних оголошень вона пропонувала за вигідною ціною житло в оренду в Львівській, Івано-Франківській та Закарпатській областях. Звісно, головною умовою шахрайки була передоплата. І як тільки отримувала кошти, на зв’язок не виходила, зникалало зі сторінки й оголошення.
Зловмисниця ошукала щонайменше 13 громадян, які переказали їй від тисячі до 4,5 тисячі гривень завдатку.
Слідчі оголосили жінці підозру за ч. 2 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає альтернативні види покарання, найсуворіше з яких — позбавлення волі строком до 3 років.
Також шахраї часто намагаються використовувати для особистого збагачення довірливість людей похилого віку. Вони розповсюджують через соцмережі фейкові повідомлення про можливість отримати 1000 гривень на банківську картку від імені популярної мережі супермаркетів. Проте ці повідомлення містять фішингові посилання на підконтрольні шахраям ресурси. І коли вимагають ввести персональні дані, а потім підтвердити операцію у своєму інтернет-банкінгу, або надати отриманий пароль підтвердження, то при переході за посиланнями громадяни надають інформацію, яка дозволяє шахраям отримувати доступ до облікових записів і розпоряджатися грошовими коштами на їхніх рахунках. Тож, аби не втратити свої гроші, не переходьте за сумнівними посиланнями, отримуйте дані про акції лише на офіційному сайті супермаркету або безпосередньо на території магазинів. Пам’ятайте, шахраї вдаватимуться до будь-яких хитрощів, аби лише збагатитися нечесним шляхом.