За результатами розгляду позову Хмельницької окружної прокуратури судом скасовано незаконну державну реєстрацію речових прав на 62 гектари землі вартістю майже 390 мільйонів гривень.

Йдеться про гідрологічний заказник місцевого значення «Вовчанський» на території Розсошанської громади Хмельницького району, який розташований у заплаві річки Вовк. Охоронний режим встановлено в 1982 році, щоб зберегти в природному стані колишні торф’яні кар’єри для відтворення генофонду тваринного та рослинного світу. Його площа — 1629,5 гектара. Завдяки сприятливим умовам, в заказнику багато рідкісних (навіть червонокнижних) рослин і птахів.
Важливо сказати, що територія входить до складу природно-заповідного фонду України, як національне надбання, та є складовою часткою світової системи природних територій та об’єктів, що перебувають під особливою охороною.
Однак, попри це, на підставі матеріалів інвентаризації,
62 гектари землі, що розташовані в межах заповідної території, було віднесено до земель сільськогосподарського призначення.
Тож аби не допустити знищення заказника обробітком земельної ділянки, окружна прокуратура звернулася до суду з відповідними позовними вимогами, які Господарським судом Хмельницької області підтримано.