Плесненський народний аматорський театр «Птах» на Шепетівщині відзначив 80-річчя з часу створення.

Історія театру сягає у часи Другої світової війни. Коли на посаду завідуючого клубом села Плесна був призначений Самко Грищук, то саме він вирішив організувати драматичний гурток для молоді села. Ідея сподобалася і вже невдовзі гуртківці виступали з виставами в рідному селі, а також пішки ходили до сусідніх, щоб показати своє мистецтво. Про Плесненський театр почали говорити, як про щось особливе, таке, що надихає і дарує задоволення для душі у неспокійні роки війни. Свого «Птаха» полюбили різні покоління плесненців.

У 1968 ставилися такі вистави як «Безталанна», «Сині роси», «Дороги, які ми обираємо», «Мати-наймичка», «В степах України» та інші, в яких грали ролі більше тридцяти акторів. А у 1972 році з виставою «Калиновий гай» за п’єсою О. Корнійчука плесненці стали лауреатами республіканського фестивалю народної творчості та були нагороджені бронзовою медаллю. Наступного року за високий художній рівень репертуару та виконавську майстерність колективу під керівництвом Любові Заячківської було присвоєно звання «Народного самодіяльного театру». З того часу минуло 50 років.
З кожним роком репертуар поновлювався. У виставах «Бувальщина», «Сватання на Гончарівці», опері «Наталка Полтавка» головні ролі виконували місцеві жителі.
А згодом «Птах» розправив крила у стінах Плесненської школи. Його продюсеркою стала Тетяна Капелюх, директор цього навчального закладу, а режисером — молода і талановита Юлія Рабчевська. Неабияку підтримку театру надавав сільський голова Микола Павлюк.
Колектив брав участь в обласному фестивалі «Подільська сцена-2019», де посів ІІ місце, а також — у регіональному фестивалі театрального аматорського мистецтва «Золота маска» і був нагороджений дипломом ІІІ ступеня.
Із березня 2021 року керівником народного аматорського театру «Птах» є Любов Манійчук. Своєю наполегливістю та бажанням досягати найвищих результатів вона стимулює в такому ж ритмі працювати і всіх акторів. Нині серед учасників театру — талановиті й закохані у свою справу люди: Наталія Літвінчук, Максим Шикерук, Юлія Полодюк, Валентина Милюшина, Лариса Савчук, Тетяна Капелюх, Оксана Швед, Леонід Шикерук, Любов Коршун, Наталія Попович, Оксана Лазаренко, Михайло Мотлюк.
Плесненський «Птах» живе. Він реалізовується не лише як один із найдавніших, а як один із найбільш перспективних аматорських театрів області.