Виставу «Маріуполь – надія на світанок» зіграли актори Хмельницького обласного академічного музично-драматичного театру імені Михайла Старицького в укритті Миколаївського академічного художнього драмтеатру. Показ вистави відбувся в межах міжнародного фестивалю «Homo Ludens 12+1», який проходив у Миколаєві від 1 до 8 жовтня.

У фестивалі, окрім Хмельницького, брали участь театри з Одеси, Житомира, Херсону, Миколаєва, Рівного, Мукачевого, Києва, Кропивницького, Кривого Рогу та інших країн – Польщі (Машево), Болгарії (Габрово), Литви (Анікшяй) та Грузії (Горі).
Як зазначив директор облдрамтеатру Андрій Ковальчук, під час фестивалю трупу відзначили двома нагородами: “За оригінальне рішення вистави” і “За високий патріотизм і розуміння викликів часу”.
Грати акторам довелося під звуки повітряної тривоги, у бомбосховищі миколаївського театру.
В основі вистави “Маріуполь – надія на світанок” – п’єса уродженки Маріуполя – Марини Пінчук і хмельничанки Марини Бортник-Гулеватої.
Як зазначає співавторка п’єси Марина Бортник-Гулевата, п’єса про те, як в укритті “Азовсталі” збираються люди, різного віку. Молодшому персонажу – Вікторії, 16 років. старшій – за 80, це – Марія, душа Маріуполя, так ми її називали. Окрім віку, різниця між ними у світогляді, світосприйнятті, і навіть, політичних поглядах.
Прем’єра вистави “Маріуполь – надія на світанок” відбулася 2 листопада 2022 року за задумом співавторки п’єси Марини Бортник-Гулеватої в укритті Хмельницького обласного муздрамтеатру імені Михайла Старицького. До цього часу там збереглися малюнки, які актори створили разом із глядачами. Арттерапія, за словами Марини Бортник-Гулеватої, є частиною вистави. Малювали хмельницькі актори й з миколаївськими глядачами.
На виїзді виставу «Маріуполь – надія на світанок» актори грали вперше. До Миколаєва, за словами директора Хмельницького обласного академічного муздрамтеатру імені Михайла Старицького Андрія Ковальчука, поїхали аби підтримати миколаївських колег і почути тамтешнього глядача.
У Хмельницькому обласному театрі виставу «Маріуполь – надія на світанок» ставлять щомісяця.