Правду кажуть, що лікувати можна й таблетками, а от зробити людину свідомою — медицина не в силі. Як, приміром, вправити мізки, коли непорядність, хитрі та злі умисли так глибоко засіли, що викорінить їх, мабуть, лише особлива «отрута».

До речі, про отруту. Сім’я моїх добрих знайомих у Хмельницькому, повернувшись додому після тривалої відсутності, раптом виявила, що в квартирі з’явилися таргани. Переполохана дружина до чоловіка: «Негайно біжи й купи «труйку» від цієї бридоти!» Він і поспішив до найближчого магазину побутової хімії — «Нюанс», що на проспекті Миру.
— Є, — запитує, — щось ефективне від тарганів?
— Так, дуже хороший засіб, — каже продавчиня і подає коробочку.
Вже вдома, після того поспіху, коли намірилися використати «ефективний засіб», зціпеніли.
Насамперед шокувала назва хімічного препарату — «русский капкан».
— Ще з початку АТО більшість українців почали відмовлятися від російських товарів і назв, у яких бодай наближено згадується щось московське. На це спрямовувалася й державна політика, — розповідає пан Микола, який придбав товар. — Але й у 2023-ому, під час війни, виходить, є ті, хто все ще не може розпрощатися з російським. А читаючи інструкцію до застосування, наш шок лише посилився. Бо ж гель, виготовлений, як зазначено, в росії, в місті краснодар, по вулиці Рєпіна, 5, за терміном придатності давно «здох». З’ясовується, він виготовлений ще у 2005 році, а придатний був до 2010-ого, — обурюється чоловік.
Та, схоже, в магазині «Нюанс» цей нюанс до уваги не беруть. Дуже прикро, що тепер законодавство забороняє незаплановані перевірки, але прострочений товар терміном 13 років (!) досі мали би помітити спеціалісти Держпродспоживслужби, і захисту прав споживачів, інших контролюючих служб. Ймовірно, цих товарів немало на складах підприємця, який продає їх стільки часу.
І поки ми ведемо боротьбу з москальнею на фронтах, поки хлопці кладуть голови за Україну та українське, подібні йому тишком-нишком, продовжують розкладати такі ось «русскіє капкани». Тож нехай ця інформація стане підставою для активних дій контролюючих органів, відповідних служб, щоб рішуче знищувати русскій «дух», що чаїться в широкій торговельній мережі.