З настанням осіннього періоду мешканці громади завершують роботи на присадибних ділянках та наводять лад на приватних подвір’ях і відповідно постає питання, що роботи з листям, гіллям та іншими «зеленими» відходами. З цього приводу 27 вересня зібрали голів квартальних комітетів та комітетів самоорганізації населення мікрорайонів міста. Під час наради говорили про заборону спалювання «зелених» відходів та шкоду, яку ці дії несуть.

Начальник МКП «Муніципальна дружина» Роман Цимбалюк наголосив на важливості активного інформування та роз’яснення населенню шкоди від спалювання та застосування альтернативних методів утилізації «зелених» відходів.
Так, хмельничанам пропонують компостувати відходи та використовувати компост, як добриво, самостійно вивозити на полігон твердих побутових відходів, де їх від населення приймають безкоштовно. Заборонено складати рослинні відходи, гілля, листя на території загального користування або викидати у контейнер для збору ТПВ або біля нього. За ці дії передбачено штраф у розмірі до 1700 грн.
Для зручності хмельничан КП «Спецкомунтранс» розробив графіки вивезення гілля від приватних домоволодінь. Для цього з гілля потрібно зробити в’язанки довжиною 80-120 см та скласти напередодні дня вивезення у визначених місцях.

Вивіз здійснюється протягом 1-го тижня місяця у різних мікрорайонах:

  • 1 понеділок місця – мікрорайон Гречани;
  • 1 вівторок місяця – мікрорайон Заріччя;
  • 1 середа місяця – центральна частина міста;
  • 1 четвер місяця - мікрорайон Дубове (по непарну сторону від вулиці С. Петлюри);
  • 1 п’ятниця місяця – мікрорайон Дубове (по парну сторону від вулиці С. Петлюри);
  • 1 субота місяця - мікрорайон Південно-Західний, вулиця Трудова (до перехрестя вулиця Чорновола-Пілотська).

Гілля також можна вивезти самостійно на полігон ТПВ.

Додаткову інформацію можна отримати за телефоном: 067 (314-06-07), ХКП «Спецкомунтранс», вул. Князя Святослава Хороброго, 1.

В свою чергу управління екології та контролю за благоустроєм нагадує, що забороняється спалювати листя, гілля, сухостій, сміття, побутові та інші відходи. За порушення вимог цих Правил ст.152 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність, яка тягне за собою накладення штрафу на громадян від 340 грн до 1360 грн, і на посадових осіб та громадян – суб’єктів підприємницької діяльності від 850 грн до 1700 грн відповідно.

Згідно статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення паліям загрожують штрафи:

1. За спалювання стерні, луків, пасовищ, рослинності чи її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях у населених пунктах:

- від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів (3060 – 6120 грн) – для громадян;

- від 900 до 1260 неоподатковуваних мінімумів (15300 – 21420 грн) – для посадових осіб.

2. За ті ж дії на територіях і об’єктах природно-заповідного фонду:

- від 360 до 720 неоподатковуваних мінімумів (6120 – 12240 грн) – для громадян;

- від 1260 до 1800 неоподатковуваних мінімумів (21420 – 30600 грн) – для посадових осіб.

Є і кримінальна відповідальність: за ґрати можна потрапити на термін до 10 років. Це передбачено ст. 245 Кримінального кодексу України.

Так, за знищення чи пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, уздовж залізниць, стерні, сухих трав, рослинності на землях сільськогосподарського призначення загрожує:

- штраф від 5400 до 9000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (91800 – 153000 грн);

- або обмеження волі на строк від 2 до 5 років;

- або позбавлення волі на той самий строк.

За такі ж дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин чи інші тяжкі наслідки, палія можуть відправити до в’язниці на строк від 5 до 10 років.

Під час дії воєнного стану в Україні спалювання сухостою може бути прирівняне до диверсій. Адже в березні 2023 року Рада внесла зміни до Кримінального кодексу, якими посилила відповідальність за злочини проти основ нацбезпеки в умовах воєнного стану. Таким чином у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів додали навмисні підпали, зокрема сухої рослинності.