У сезоні 2023/24 років з’явилася нова, раніше невідома на ринку тенденція — експорт свіжого яблука на підприємства з виробництва яблучного концентрату. Про це розповіли аналітики EastFruit.

Обумовлено це небувало високою вартістю яблучного концентрату у світі. Наразі середня закупівельна ціна на яблуко для переробки в країнах Східної Європи становить близько $0,22-25/кг, що втричі більше, ніж роком раніше в цей же час.

«Однак ціни на промислове яблуко у великих країнах-переробниках ЄС-15, таких як Австрія та Німеччина, ще вищі. Завдяки зростанню цін на яблуко низької якості до таких рівнів виник новий феномен — експорт свіжого промислового яблука», — пояснили аналітики.

Садівники та експортери з країн Східної та Центральної Європи, що не входять до Євросоюзу, повідомляють про зростання запитів з боку австрійських і німецьких переробників на закупівлю промислового яблука для експорту. При цьому переробники навіть готові, за необхідності, допомагати з транспортом.
Водночас за даними аналітиків, ще два роки тому, ціни закупівельні на яблуко для переробки були настільки низькими, що вони ледь перекривали витрати на його транспортування до місцевих заводів. При цьому мови про постачання такого яблука на експорт взагалі не було.
Наразі високі ціни на промислове яблуко впливають і на ціни на внутрішньому ринку.
У Польщі, Україні та Молдові ціни на яблуко для свіжого ринку зросли за рік у середньому на 40-60% і продовжують залишатися високими.

«Очевидно, що ціни на промислове яблуко продовжують конкурувати з цінами на яблуко на свіжому ринку, штовхаючи їх вгору», — підсумували аналітики.