Скульптура з мармуру Лаури Пшездецької з ангелом у Кам’янці-Подільському.

На Хмельниччині про сім’ю пана Карла Пшездецького, маєток якого донині зберігся у Чорному Острові, напевно, чув кожен. А легенди про причину загибелі його 21-річної доньки Лаури, яка начебто впала з коня і зламала хребет, і донині цікавлять багатьох. Адже насправді версій її смерті є кілька, серед них і утоплення в Адріатичному морі, туберкульоз кісток, а також суїцид через нещасливе кохання до прийомного сина своєї тітки.

Красуня Лаура померла у 1873 році. Страшне горе поглинуло сім’ю... Тож аби увічнити образ молодої і вродливої улюбленої донечки, батько замовив надгробок у відомого в ті часи скульптора Віктора Бродзького, який працював у Ватикані в Римі, але його дворянський рід, до речі, походив із Волині. Протягом двох років майстер працював над скульптурою, котру виконав із цільного шматка дорогого каррарського мармуру. Доставити її до усипальниці Пшездецьких було вкрай складно, бо вага становила понад три тонни, тому везли залізницею – більш як дві тисячі кілометрів.
Кожна деталь унікальної скульптурної композиції – символічна: поряд із ложем лежить книга, розкрита на 21 сторінці, бо саме  21 рік прожила дівчина. На книзі – зламана гілка як символ обірваного юного життя. І поряд стоїть янголятко, яке тримає згаслий факел. А на підніжжі вибито вірш польською мовою:
Лаура – дівиця
Згасла у літ квіті,
Чудне її обличчя
Найкращим є
на світі.
Зараз Лаура знаходиться в Кам’янці-Подільському.
Однак далеко не всі знають, що  в Римі на кладовищі Кампо Верано, встановлена копія пам’ятника Лаурі. Її виготовив той же автор – В. Бродзький на замовлення міністра зовнішніх  справ Італії барона Джузеппе Джордано Апостолі, який часто бував у майстерні скульптора. Його дружина Енедіна Джордано Санна (на два роки старша від Лаури) померла від ускладнень під час пологів, залишивши йому доньку. З першого погляду – скульптури однакові, проте між ними є дві відмінності: відрізняються обличчя, а ще біля Лаури митець помістив книгу та янгола, а біля Енедіни – фігуру доньки Марієтти, яка тягнеться до матері.

Енедіна Санна з донечкою Марієттою. Кладовище Кампо Верно в Римі (Італія).

Цікавим є факт, що скульптуру Лаури після завершення привезли до Чорного Острова, а Енедіни – ще демонстрували на Всесвітній виставці в Парижі. Автор навіть отримав від італійського короля Гумберта І лицарський орден. А пізніше надгробок встановили на цвинтарі Кампо Верано в Римі, де він стоїть донині.