Президенту України Володимиру Зеленському
Керівнику Офісу Президента України Андрію Єрмаку
Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю
Міністру культури та інформаційної політики Олександру Ткаченку
Генеральному директору АТ «Укрпошта» Ігорю Смілянському

ШАНОВНІ ПРЕДСТАВНИКИ ВЛАДИ ТА АТ «УКРПОШТА»!

Слава Україна! До вас звертаються керівництво, актив НСЖУ та голови всіх обласних організацій Національної спілки журналістів України. Причиною нашого звернення є критична ситуація, що склалася через відсутність ефективної співпраці між редакціями українських газет та АТ «Укрпошта» по всій території України. Газети, які мають як свою столітню історію, так і створені вже в часи Незалежної України, опинилися на межі банкрутства та закриття. І це в той час, коли інформаційний фронт є не менш важливий, ніж військовий.
Через реформу «Укрпошти», яка скорочує кількість листонош, закриває передплатні відділи обласних дирекцій, стаціонарні та пересувні відділення, через бюрократичні та штучні перепони для підписання договорів газетярі не можуть місяцями підписати контракти на розповсюдження своїх газет. При цьому вартість доставки газети, що сплачується «Укрпошті», може коливатися на рівні 30% від всього бюджету, який має редакція. Це вбиває друковані медіа, які читають мільйони людей по всій Україні.

Постійне скорочення працівників «Укрпошти» вкрай негативно впливає на вчасну доставку газети до передплатників. І це стосується не лише віддалених сіл, а й нерідко навіть обласних центрів, де, здавалося б, пошта має працювати на відмінно. На жаль, через непорозуміння з «Укрпоштою», ще й в умовах війни, багато газет змушені створювати свої власні служби з доставки газет, що можуть собі дозволити одиниці. Або ж головні редактори та інші працівники редакцій самі працюють як листоноші, щоб хоч у таких нестерпних умовах розповсюджувати свою газету. Особливо це стосується прифронтових та деокупованих територій, де нерідко немає жодного зв’язку, покриття вітчизняним телебаченням, а газета для українців — єдине джерело інформації.
На заклики до обласних керівників «Укрпошти» нормалізувати відносини та знайти ефективний механізм, газетярам вказують на центральний офіс у Києві, який «проводить реформу» і «ухвалює» всі рішення А там усе частіше йдуть на закриття стаціонарних поштових відділень навіть у прифронтових деокупованих населених пунктах, залишають без роботи працівників пошти з десятиліттями досвіду роботи.
Ми категорично не погоджуємося зі знищенням українських газет. Ми тримаємо і прагнемо продовжувати тримати інформаційний фронт. Але нам потрібна допомога — це вже крик душі.
Пропонуємо невідкладно створити робочу групу з представників Офісу Президента, Уряду, Міністерства культури та інформаційної політики, Національної спілки журналістів України та видавців газет для пошуку спільного рішення щодо подальшої роботи «Укрпошти», щоб зберегти українську періодику в цей доленосний воєнний час і закласти фундамент для її розвитку.
Героям слава!

Прийнято на розширеному засіданні Правління НСЖУ 6 липня 2023 року (за участі голів обласних організацій НСЖУ, членів Секретаріату та Ревізійної комісії Спілки журналістів).
Підтримуємо звернення НСЖУ до Президента України щодо критичної ситуації з поштовою доставкою української преси «Укрпоштою» у воєнний час. Підписалися керівництво НСЖУ, усі голови обласних організацій НСЖУ.