У місті Київ триває XVII Український муніципальний форум Асоціації міст України за участі представників майже 400 громад, органів державної влади, міжнародних інституцій, європейських муніципалітетів, дипломатичних представництв, засобів масової інформації.

До складу делегації Хмельницького регіонального відділення АМУ увійшли 16 представників муніципалітетів області: Хмельницької, Славутської, Полонської, Нетішинської, Старокостянтинівської, Красилівської, Кам’янець-Подільської, Шепетівської міських рад, Теофіпольської, Летичівської, Меджибізької селищних рад, Судилківської, Ганнопільської, Берездівської, Китайгородської сільських рад.
Напередодні, 4 грудня, відбувся «День діалогу». Його провели в рамках проєкту «Сприяння всебічному розвитку громад через аналітику, діалог та міжнародне співробітництво», що впроваджується Асоціацією міст України за підтримки програми «U-LEAD з Європою».
У перший день Форуму відбулися дискусії на теми:  «Реалізація доповіді Європейської Комісії «Україна 2023» в регіональній політиці, бюджетному забезпеченні та наданні публічних послуг у громадах»; «Планування відновлення і розвитку деокупованих та тимчасово окупованих територій»; «Єднання для Перемоги, відновлення та розвитку України».
Представники чотирьох палат Асоціації міст України: сільських і селищних рад, малих, середніх і великих міст представили учасникам форуму успішні практики муніципалітетів у час війни.
Кращі напрацювання презентували і громади Хмельниччини.
Міський голова Кам’янець-Подільської міськради Михайло Посітко поділився успішним досвідом співпраці із релокованим бізнесом. Адже до громади перемістилося 27 підприємств, в тому числі 16 підприємств за підтримки громади та 11 підприємств за підтримки держави.
«Міська влада постійно співпрацює з релокованим бізнесом. Так, 02 квітня 2022 року у Кам’янці-Подільському відбувся перший бізнес-форум Nagoda-2022. Окрім того, Кам’янець-Подільська міська територіальна громада обрана пілотною для співробітництва з проєктом «EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», що спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH», - зазначив очільник громади.
Підприємства, які знайшли прихисток у Кам’янці-Подільському в 2022 році сплатили в бюджет громади 2,4 млн. грн., за 10 місяців 2023 року – 10,1 млн. грн.
Селищний голова Теофіпольської селищної ради Михайло Тененев ознайомив учасників зібрання із проєктом «ХАБ розвитку овочівництва у Теофіпольській територіальній громаді».
Теофіпольська селищна територіальна громада Хмельницької області однією з перших серед громад центральної частини нашої держави – опорного регіону провела аналіз власної продовольчої забезпеченості та напрацювала у 2022 році місцеву Програму продовольчої безпеки громади.
«Для громади вкрай важливим завданням є налагодження системи вирощування овочів домогосподарствами для самозабезпечення жителів громади, а особливо вразливих категорій населення, власними харчовими продуктами», - зазначив пан Тененев.
І 1 березня 2023 року на території Теофіпольської громади впроваджується проєкт «ХАБ розвитку овочівництва у Теофіпольській територіальній громаді», що передбачає безкоштовне забезпечення домогосподарств посадковим матеріалом для вирощування овочів на власних земельних ділянках.
Метою проєкту є створення тепличної інфраструктури для забезпечення продовольчої безпеки Теофіпольської громади та розвиток овочівництва. Громада проводила тренінги для працівників КП та ознайомчі екскурсії для школярів і представників інших громад.
Також випустила збірник, де поділилась набутим досвідом.
Було організовано 3-х денний захід-семінар для представників 20 громад Західної та Центральної частини України (у м. Хмельницький), які були відібрані для розробки Програм продовольчої безпеки у власних територіальних громадах. Наразі проєкт «ХАБ розвитку овочівництва» завершено. Але у громаді і далі розвивають тепличну інфраструктуру та овочівництво.