Для хмельничан, безперечно, найголовнішими подіями тижня, що минає, стали масовані нічні нальоти рашистських дронів-камікадзе. Постійні сирени повітряних тривог і вибухи, не дають спокою ні дорослим, ні дітям. Тому й просить малеча у Святого Миколая (котрий цього року прийшов на два тижні раніше) миру та спокою, а тоді вже іграшки та смаколики. І все частіше виникають запитання у дорослих, коли ж усе це скінчиться? Та відповіді не знає ніхто. Зрозуміло тільки одне: поки хлопці й дівчата із ЗСУ тримають стрій і їм є чим зустріти тих іранських зайд і рашистські ракети, загроза навіть від такого шаленства агресора, все-таки мінімальна.

Здається, що нардепи також вирішили припинити міжпартійний розбрат, і нарешті поставити крапку в питанні проведення виборів. Так, на сайті Верховної Ради представники парламентських партій повідомили: «Ми дійшли згоди, що майбутні вільні і чесні національні вибори (парламентські, президентські) проводяться після завершення війни і завершення дії воєнного стану з часом, достатнім для підготовки проведення виборів (не менше 6 місяців після закінчення воєнного стану)». Чого тут більше – партійних інтересів, власного піару чи інтересів державних – важко сказати. Але той факт, що в них вистачило здорового глузду не кинути країну і людей, які борються за своє існування, у вир передвиборних баталій, не може не тішити.
Однак одразу й попередили електорат, що продовження цієї історії вони гарантують. Бо в тому ж таки меморандумі повідомили про свої наміри: «Ми також усвідомлюємо, що через війну та її наслідки проведення виборів буде пов’язано з унікальними викликами, які зажадають широкого політичного консенсусу для їх успішного вирішення. Тому в рамках наступного діалогу Жана Моне ми продовжимо наш обмін думками про принципи, які можуть стати наріжними каменями майбутніх виборів в Україні». І коли вони зчепляться у «діалозі Жана Моне», тоді усім буде непереливки!
Напевно, в перший зимовий місяць зігріватиме частину наших пенсіонерів звістка, про підвищення пенсій. Бо з грудня вони отримуватимуть сяку-таку доплату: ті, хто дожив до 70-річного віку, додатково матимуть 300 гривень, кому за 75 – 456 гривень, а пенсіонери 80 років і старші – 570 гривень.
А ще з грудня НБУ скасував будь-які обмеження на продаж населенню  готівкової іноземної валюти, і тепер нею всі бажаючі можуть набити свої спорожнілі за час дії обмежень кишені, затарити під самісінькі кришки валізи чи й наповнити дивани… Як це рішення вплине на курс тієї таки іноземної валюти, поки що спрогнозувати не береться жоден експерт. Та воно й зрозуміло, бо далеко не в кожного, хто бажає стати щасливим володарем доларів і євро, вистачить на них гривень. Тому, найімовірніше, багатолюдні черги не псуватимуть цієї зими засніжених міських краєвидів, і не викликатимуть пекучих заздрощів у тих, кому немає з чим іти до тих обмінників.
Влада шостого президента минулого тижня гучно нагадала про президента п’ятого, про якого електорат вже потроху почав і забувати. Цього разу Петро Олексійович із відрядженням, яке підписав Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, вирушив на саміт Міжнародного демократичного союзу, який мав відбутися у Сполучених Штатах. Але чомусь саме прикордонники на пункті пропуску «Краковець-Корчова» повідомили йому, що відрядження скасоване, і Вашинґтона  йому не бачити. Чи то зимова негода геть завіяла телефонний зв’язок керівництва парламенту, чи щось інше стряслося, поки народний депутат і лідер «Європейської солідарності» долав слизькі кілометри до кордону, але йому про це не знайшлося кому, окрім прикордонників, повідомити.
«У Польщі та США в мене заплановані десятки зустрічей, – прокоментував подію сам Порошенко. – З поляками я мав говорити про зняття блокади наших перевізників на кордоні. З американцями – про забезпечення фінансування воєнної допомоги, яка майже вичерпалася цього року, під загрозою в майбутньому. А без неї нам росію не перемогти».
І лише наступного дня Служба безпеки України повідомила, що за її інформацією, Порошенко за кордоном планував зустрітися із прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, а службовці СБУ довідалися, що росіяни хотіли використати цю зустріч… проти України. Саме тому керівництво ВРУ й скасувало закордонне відрядження Порошенку.
Дивне якесь пояснення, адже росіяни зустріч із будь-ким та будь-що використовують проти України. Навіть те, чого у природі не буває, роздувають до вселенських масштабів, та ще й в ООН намагаються свої брехні за щиру правду видати. А зустріч з Орбаном, який учергове заявив про недоцільність зближення України з ЄС, будь-кого, хто замовить слово за нашу країну, була б таки не зайвою. Переконати його в тому, що він помиляється, взявся навіть президент Франції Еммануель Макрон. Та й високопоставлені чиновники ЄС також висловилися про те, що ще є час управити йому мізки до саміту Європейського Союзу 14-15 грудня, на якому планується схвалення початку переговорів про вступ України до ЄС.
А ще минулого тижня путін підписав указ про збільшення штатної чисельності армії росії на 170 тисяч і доведення її до 2,2 мільйона осіб, з яких 1,3 мільйона військові – потенційні убивці українців! Видатки на армію агресора збільшені на 70% і сягнули 110 мільярдів доларів.
Для порівняння: на Збройні сили України передбачено
45 мільярдів доларів. Це стільки ж, як і цього року. А різницю з російським військовим бюджетом, напевно, покриють волонтери і самі захисники та їхні сім’ї, бо як же інакше вистояти і відбитися від нападника? І хоч видатки на оборону не зросли, зате вони збільшилися на утримання державних та репресивних органів. Виходить, що саме на них наступного року й ляже весь тягар захисту країни від агресора…