22 груд­ня 2023 року від­бу­ло­ся за­сі­дан­ня со­рок дев’ятої се­сії Ізяс­лавсь­кої місь­кої ра­ди Ше­пе­тівсь­ко­го району 8 скли­кан­ня. На по­ря­док ден­ний се­сії бу­ло ви­не­се­но 56 пи­тань. Го­лов­не пи­тан­ня — бюд­жет Ізяс­лавсь­кої місь­кої те­ри­то­рі­аль­ної гро­ма­ди на 2024 рік.

Скла­дан­ня про­єк­ту міс­це­во­го бюд­же­ту на 2024 рік здій­сню­ва­ло­ся з дот­ри­ман­ням ви­мог Бюд­жетно­го та По­дат­ко­во­го ко­дек­сів Ук­ра­їни, з ура­ху­ван­ням прий­ня­тих за­ко­но­дав­чих змін та За­ко­ну Ук­ра­їни «Про Дер­жавний бюд­жет Ук­ра­їни на 2024 рік». При фор­му­ван­ні бюд­же­ту та­кож вра­хо­ва­но і пра­во­вий ре­жим во­єн­но­го ста­ну, під­ви­щен­ня роз­мі­рів дер­жавних со­ці­аль­них стан­дартів, сут­тє­ве змен­шення суб­венцій та до­та­цій з дер­жавно­го бюд­же­ту до міс­це­во­го.

«Бюд­жет гро­ма­ди у 2024 ро­ці бу­де склад­ним, його ви­ко­нан­ня пот­ре­бу­ва­ти­ме знач­них спіль­них зу­силь струк­турних під­розді­лів місь­кої ра­ди, де­пу­та­тів місь­кої ра­ди, роз­по­ряд­ни­ків кош­тів, біз­не­со­вих струк­тур, гро­мадсь­кос­ті в ці­ло­му», — заз­на­чи­ла Ізяс­лавсь­ка місь­ка ра­да.

У бюд­же­ті у пер­шу чер­гу зак­ла­де­но фі­нан­су­ван­ня за­хи­ще­них ста­тей. Це вип­ла­ти за­ро­біт­них плат бюд­жетни­кам, оп­ла­та енер­го­но­сі­їв та ко­му­наль­них пос­луг. Пе­ред­ба­че­ні кош­ти на ре­агу­ван­ня на вик­ли­ки во­єн­но­го ча­су — по­си­лен­ня обо­ро­ноз­датнос­ті кра­їни (під­трим­ку Зброй­них Сил Ук­ра­їни, те­ри­то­рі­аль­ної обо­ро­ни, ро­дин за­гиб­лих Ге­ро­їв).

На сьогод­ні бюд­жет 2024 ро­ку є бюд­же­том пер­шо­чер­го­вих пот­реб, а не роз­витку, і це зро­зу­мі­ло. Поп­ри це, він є зба­лан­со­ва­ним за до­хо­да­ми та ви­дат­ка­ми та є со­ці­аль­но спря­мо­ва­ним.

Крім то­го, де­пу­та­ти місь­кої ра­ди по­зи­тив­но про­го­ло­су­ва­ли за зат­вер­джен­ня низ­ки цільових прог­рам різ­них га­лу­зей роз­витку гро­ма­ди та вне­сен­ня змін до ді­ючих прог­рам.

«На ви­ко­нан­ня За­ко­ну Ук­ра­їни «Про за­суд­ження та за­бо­ро­ну про­па­ган­ди ро­сій­ської ім­персь­кої по­лі­ти­ки в Ук­ра­їні і де­ко­ло­ні­за­цію то­по­ні­мії» прий­ня­то рі­шен­ня про де­мон­таж (ви­лу­чен­ня) з пуб­лічно­го прос­то­ру ок­ре­мих еле­мен­тів, які сим­во­лі­зу­ють ро­сій­ську ім­персь­ку по­лі­ти­ку, що міс­тять­ся на пам’ят­ни­ках, пам’ят­них зна­ках на те­ри­то­рії гро­ма­ди. У рам­ках по­лі­ти­ки де­ру­си­фі­ка­ції об­ранці гро­ма­ди ух­ва­ли­ли рі­шен­ня про пе­рей­ме­ну­ван­ня 18 ву­лиць у на­се­ле­них пун­ктах Ізяс­лавщи­ни», — до­да­ли в місь­кра­ді.

Важ­ли­вим є прий­нят­тя рі­шен­ня про бе­зоп­латну пе­ре­да­чу у дер­жавну влас­ність ко­му­наль­но­го май­на Ізяс­лавсь­кої місь­кої те­ри­то­рі­аль­ної гро­ма­ди в умо­вах пра­во­во­го ре­жи­му во­єн­но­го ста­ну, згід­но яко­го для вій­сько­вих час­тин ма­ють бу­ти пе­ре­да­ні прид­ба­ні за кош­ти бюд­же­ту гро­ма­ди ав­то­ши­ни та 13 без­пі­лот­них лі­таль­них апа­ра­тів.

Крім то­го, ух­ва­ле­ні рі­шен­ня що­до штат­них роз­пи­сів ко­му­наль­них ус­та­нов, вип­ла­ти ма­те­рі­аль­ної до­по­мо­ги, низ­ка рі­шень, пов’яза­них з вре­гу­лю­ван­ням пи­тань зем­лі та уп­равлін­ня май­ном ко­му­наль­ної влас­ності, та ін.