Попри все, хочеться розпочати матеріал з позитиву. Третього січня вперше із серпня 2023-го з російського полону повернули 230 наших військових та цивільних. Серед них, зокрема, 48 військовослужбовців, які вважалися зниклими безвісти і мали статус «пошук особи». Це уже 49-ий обмін з початку повномасштабної війни, всього додому повернулося 2828 захисників. За кожним обміном, звісно, стоїть велика й кропітка робота. І всім нам спрагло хочеться, аби наших полонених якнайшвидше повертали додому, щоб зменшувалися страждання їхні та їхніх рідних і близьких.

Росія продовжує масовано бомбардувати українські міста, вбиваючи мирних жителів.Ось і минулого понеділка, 8 січня на Дніпро, Запоріжжя, Кривий Ріг і нашу, Хмельницьку область, полетіли ракети й безпілотники. Шість вибухів пролунало і на території Хмельниччини. В обласному центрі, зокрема, на превеликий жаль, загинуло три людини, ще дві травмовано. Як повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, по території України було випущено велику кількість балістичних ракет: «Це і «Кинджали», і ракети, які заходять на ціль по балістиці, тобто ракета Х-22, 6 «Іскандерів», ракети С-300, С-400, — це все те, що летить по балістичній траєкторії. Треба розуміти, що такі цілі можна збивати лише засобами, які можуть це робити. По ракетах Х-101 — це такі системи, як Patriot. Відсоток збиття залишається таким, як і був. Хотілося б і більше їх збити, але 18 з 24 це теж непоганий результат, враховуючи таку кількість засобів повітряного нападу, яку ворог запускає по Україні». До речі, Юрій Ігнат зазначив, що протягом останнього часу кількість ворожих засобів повітряного нападу дещо знизилась. Якщо 29 грудня застосувалося 158 засобів повітряного нападу, 2 січня було 134, то 8 січня — 59.
Однак, бачимо, навіть менша кількість ракет та БПЛА, які летять з вибухівками на територію України, несе нам смерть. І ще більш незахищеними почуваємося від того, що не маємо достатню кількість засобів ППО та боєприпасів до них, аби мати змогу збивати усі цілі.
Досі залишається невизначеною доля 61,4 мільярда доларів, які Білий дім пропонував виділити для України. Перед Новим роком Конгрес США так і не вирішив це питання, згодом пішов на канікули.
Джо Байден, коментуючи масований російський обстріл України 29 грудня, вкотре наголосив на необхідності Конгресу якнайшвидше схвалити додаткову допомогу для Києва.
Тим часом спікер Палати представників Майк Джонсон каже, що чекає від Білого дому на інформацію про кінцеву мету війни та підтримку України: «Якщо ми отримаємо необхідну інформацію та відповіді на питання про те, що є кінцевою метою в Україні і як будемо відповідально ставитися до витрачання цих ресурсів. Білий дім не надав нам необхідної інформації».
8 січня конгресмени вже розпочали роботу після новорічних канікул. Однак поки що невідомо, коли ж все-таки буде ухвалено законопроєкт щодо подальшої підтримки України.
Все ще не прийняв рішення про надання Україні допомоги і Євросоюз. Йдеться про 50 мільярдів євро фінансової допомоги і військової (на 20 мільярдів), що розраховані на 4 роки. Схвалити рішення про виділення 50 мільярдів у грудні не дозволило вето угорського премʼєра Віктора Орбана. Це питання розглядатиметься на наступному саміті ЄС, який повинен відбутися 1 лютого цього року.
Ми дуже вдячні за підтримку нашим західним партнерам. Але, мабуть, за два роки світ втомився від російсько-української війни. У світу свої справи: свої вибори, теперішні та майбутні, власні економічні інтереси, свої кризи та конфлікти, власна вигода, зрештою. І хоча світ продовжує запевняти, що підтримуватиме нас стільки, скільки буде потрібно, питання в іншому: чи достатньою і вчасною буде підтримка?
Саме тому вже нині ми повинні ставати сильнішими. Як нація і як держава. Гуртуватися воєдино. Усвідомлювати, що захищати Батьківщину треба всюди — і на фронті, і в тилу. Адже кривава війна, якій не видно кінця, триває. Материнських, вдовиних і сирітських сліз виливається, здається, уже більше, ніж води в наших річках. Страждання українського народу годі словами передати.
Тим часом телеефір у нашій державі заполонили різноманітні розважальні шоу, від яких часом хочеться не сміятися, а плакати — від ганьби та приниження. Велике обурення в українців викликала сценка з новорічної програми студії «Квартал-95» про переселенку зі Скадовська, яка намагається розмовляти українською мовою, але не може вимовити правильно практично жодного слова. Не хочеться навіть повторювати так звані жарти. На цей виступ відразу відреагував мер тимчасово окупованого Скадовська Олександр Яковлєв, наголосивши, що багато жителів міста добре розуміють і розмовляють українською, і що в окупації людей потрібно підтримувати, а не сміятися з них.
Протягом останніх днів на засіданнях Комітетів парламенту розглядався важливий законопроєкт про мобілізацію, який був внесений Кабміном до Верховної Ради 25 грудня 2023 року. Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики, зокрема, визнав, що проєкт містить корупційні ризики. Омбудсмен Дмитро Лубінець зауважив, що в документі є норми, які суперечать Конституції України.
Передбачається, що розгляд законопроєкту про мобілізацію у Верховній Раді у першому читанні розпочнеться
11 січня. Голова Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич припускає, що окремі норми законопроєкту під час розгляду можуть бути суттєво змінені.
Дуже хочемо вірити, що майбутній закон про мобілізацію враховуватиме всі нюанси і, найважливіше, буде справедливим до всіх громадян України.