Батько назвав його Іудою, а в розвідці рф – моральним трупом. Саме так висловлюються про розстріляного в Іспанії російського пілота Максима Кузьмінова, який влітку 2023 року під час операції Головного управління розвідки Міноборони перегнав гелікоптер Мі-8 армії рф  на  територію України.

Як повідомляють іспанські авторитетні видання, він був убитий «професіоналами», які стежили за  ним, в  Іспанії. За  їх інформацією, пілота поранили щонайменше п’ятьма пострілами, коли той тікав від кілерів у  підземному паркінгу будинку. Застрелили Кузьмінова на  другому поверсі гаража в  багатоповерхівці. Він намагався вийти, але впав біля з’їзду, що  веде до  першого поверху.
За попередніми даними, напад був добре спланований, злочинці мали доступ до  камер спостереження у  гаражі, де  сталося вбивство, і вони могли використовувати глушники, оскільки жоден свідок не почув пострілів. Також відеокамери зафіксували в’їзд та виїзд із паркінгу автівки, яку згодом знайшли спаленою неподалік Аліканте.
російські пропагандисти не могли, звісно, залишити поза увагою факт вбивства пілота, й взяли коментар у батька. Відео з його висловлюваннями вони миттєво поширили на своїх інформаційних ресурсах. Так, батько Максима Кузьмінова заявив, що вважає свого сина зрадником та Іудою.
«Як Іуда вчинив... Ніде зрадника жодна сторона не поважала. Зрадник є зрадником. І в той же час мені його шкода, що він розмінявся на таку дрібницю, зрадивши свою батьківщину та своїх близьких», – наголосив він.
Зокрема, речник путіна, пєсков, заявив, що росія не має відношення до вбивства пілота. Ну, хто б сумнівався! А в службі зовнішньої розвідки рф зазначили, що для росії він був уже давно «моральним трупом».
За словами секретаря РНБО України Олексія Данілова, Кузьмінов пропонували залишатися на території нашої країни, однак він вирішив виїхати до Іспанії. Українська розвідка попереджала росіянина, що його життя в небезпеці.
Наразі судове розслідування тримається в  таємниці й після завершення будуть озвучені всі подробиці. Проте іспанські ЗМІ продовжують відшукувати інформацію про це резонансне вбивство. Далі буде…