«Чула про те, що власники земельних паїв через рік можуть втратити право на землю. Роз’ясніть, кого це торкнеться? Ольга Саврій, Новоушиччина».

Відповісти на це питання ми попросили хмельницького адвоката Людмилу Кириченко.
— Якщо у Вас або у ваших родичів на руках Сертифікат на земельну частку, подбайте про те, щоб узаконити право на землю, бо й справді, після 1 січня 2025 року земля може перейти громаді.
Стаття 13 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» (від 05 червня 2003 року) передбачає, якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, вважається, що він відмовився від одержання земельної ділянки.
То що робити, аби реалізувати свої права власника сертифіката на земельну частку (пай), та оформити право власності на землю? Насамперед треба подати до сільської (селищної чи міської) ради, на території якої розташована земельна частка (пай), заяву про передачу у власність земельної ділянки та надання дозволу на розробку документації із землеустрою для встановлення меж в натурі (на місцевості). Крім того, необхідно звернутися до землевпорядної організації, щоб розробити проєктну документацію із землеустрою та встановити межі земельної ділянки. Також треба подати до центру надання адміністративних послуг заяву про реєстрацію земельної ділянки та присвоєння їй кадастрового номера і звернутися до відповідної місцевої ради, щоб затвердити розроблену проєктну документацію та оформити земельну ділянку у власність. Ще один крок — звернутися до центру надання адміністративних послуг, нотаріуса для проведення державної реєстрації права власності на сформовану земельну ділянку. У підсумку — отримати витяг про реєстрацію права власності на земельну ділянку.
Якщо ж право на земельну частку (пай) і відповідний сертифікат належить померлій особі, таке право необхідно спочатку успадкувати. Зверніться із відповідним сертифікатом та свідоцтвом про смерть власника сертифіката до нотаріуса для отримання повної та всебічної консультації щодо порядку успадкування та отримання свідоцтва про право на спадщину на земельну частку (пай). Потім із таким свідоцтвом та сертифікатом спадкоємець повинен звернутись до відповідної сільської (селищної чи міської) ради, на території якої розташована земельна частка (пай), і вже далі виконати дії, про які згадали вище