У Німеччині розпочались Invictus Games 2023 (“Ігри нескорених”) – міжнародні спортивні змагання з адаптивних видів спорту для ветеранів та військовослужбовців серед 21 країн-учасниць. Україна братиме участь у заході вчетверте. Цьогоріч українську збірну на Invictus Games представлятимуть 25 ветеранів та військовослужбовців. Очолює команду Олександр Маковей з Хмельницького.

В армії хмельничанин з 2004 року, коли пішов на строкову службу, а потім підписав контракт. У 2009 році після звільнення почав шукати себе в цивільному житті — знайшов роботу в сфері охорони та згодом відкрив власну фірму. Коли почалася війна у 2014 році, Олександр повернувся на службу.
Нині військовослужбовець має орден «За мужність» усіх ступенів — перший отримав за оборону Луганського аеропорту у 2014 році, а після початку повномасштабної війни за Київський напрямок другого ступеня і за Сєвєродонецьк — першого ступеня.

Для мене дуже важливо, що маю серйозні нагороди за свою службу і за свої вміння. За ці нагороди я заплатив дуже велику ціну, — каже Олександр.

Після демобілізації у 2015 році, за словами хмельничанина, було дуже важко:

Морально я був на війні, все, що відбувалося в тилу, сприймалося гостро. Психолог сказав, що це загострене відчуття справедливості.

Тоді він почав пробувати різні методи реабілітації. Зокрема, допомагав доньці з тренуваннями з фехтування — саме так Олександр відчув, що спорт відволікає. Повернення з повномасштабної війни було інакшим:

Ти ніби вже знаєш себе, свої реакції, свої стани, і знаєш, коли випити ліки, коли до психологів звернутися, вмієш все контролювати. Та все одно, виникають нові відчуття. Наприклад, відчуття провини за те, що Коля з Ваньою (побратими) загинули.

У 2017 році військовий дізнався про Ігри Нескорених — йому сподобалося веслування на тренажері та штовхання ядра:

В процесі реабілітації я зрозумів те, що зі мною відбувається, навчився контролювати свій емоційний стан. Саша називає себе дуже принциповим — якщо працювати, то тільки на золоту медаль.

У 2021 Олександр Маковей пройшов відбір на Warrior Games. Спортивна реабілітація дуже дієва, бо психологічні тренінги потребують часу, а не в кожного ветерана є час, бо в кожного сім’я, кожен хоче розвиватися.

На той час у мене були кошти і я міг собі дозволити займатися спортом. Дружина мене дуже підтримувала, попри те, що ми перший час сварилися – в мене завелися свої таргани, вона хотіла, щоб я був таким, як раніше. В процесі реабілітації я зрозумів те, що зі мною відбувається, навчився контролювати свій емоційний стан. До того ж я збирав в районі хлопців, ветеранів і підтягував їх у спорт. Наприклад, на Warrior Games з Хмельницького приїхало 12 чоловік.
Я дуже принциповий,– якщо працювати, то тільки на золоту медаль. Знайшов собі тренера з метання диска. А він такий самий принциповий. Мені 36 років, а він мене патиком лупить, коли в мене щось не виходить. Але я розумів, що хочу цього і мені це треба. На Warrior взяв золото з метання диска і срібло зі штовхання ядра. Одного сантиметра не вистачило по ядру. Це була здорова конкуренція, змагальний процес, – каже хмельничанин.
З початком повномасштабної війни він знову вирушив на фронт. Працював на Київському напрямку, в Сєвєродонецьку, Рубіжному.

В Сєвєродонецьку отримав поранення від міни. Тоді ж втратив двох побратимів. Далі шлях складної реабілітації.
Ти ніби вже знаєш себе, свої реакції, свої стани, і знаєш, коли випити ліки, коли до психологів звернутися, вмієш все контролювати. Та все одно, виникають нові відчуття. Наприклад, відчуття провини за те, що Коля з Ваньою загинули. Навіть важче з собою зараз працювати. Оті речі, які ніби знаєш як побороти, зараз важче піддаються “дресируванню”.
Я тоді так боявся померти і не побачити сина. Він народився, я хотів взяти його на руки, побачити. Я дуже хотів сина. В нас вісім років нічого не виходило.
Сина назвали Олександром. У нас так заведено – якщо народжується хлопчик, батько з іменем передає йому свою долю. Добра доля в мене, чи ні, але тричі мав померти і живий. Двічі батькам і дружині приходила похоронка у 2014 році. А я виявився живим, – розповідає військовий.
У реабілітації Олександру дуже допомагають діти та спорт.

Я думав, що не пройду відбір до збірної на “Ігри Нескорених”. Вважав, що мій моральний стан значно кращий, ніж в деяких інших хлопців. Зараз багато новеньких, яким це потрібно. А я вже досвідчений, більш-менш зліпив себе до купи. Не ставив собі планів.
Я ще займаюся патріотичним вихованням дітей. Якраз тоді був з ними і пропустив оголошення збірної. Приїхав додому і жінка каже: “Вітаю, ти пройшов”. Це хороший шанс з родиною поїхати, щоб вони відчули цю атмосферу.
Так Олександр Маковей став учасником і капітаном української збірної. Він штовхатиме ядро сидячи, оскільки не контролює ліву ногу.

Загалом українці змагатимуться у 10 адаптивних видах спорту: настільному тенісі, легкій атлетиці (бігу, стрибках в довжину, штовханні ядра та метанні диска), пауерліфтингу, веслуванні на тренажерах, стрільбі з лука, велоспорті, плаванні, баскетболі та регбі на візках і волейболі сидячи. Змагання триватимуть до 16 вересня.
Команда Нескорених розповідає, як ми можемо підтримати наших земляків.

Друзі, підтримайте Нескорених! Заохотьте своїх рідних, близьких, друзів та знайомих разом вболівати за наших хлопців та дівчат. Розкажіть про змагання своїм побратимам, посестрам, друзям, рідним, близьким, для яких Ігри Нескорених можуть стати підтримкою після поранення, травми або захворювання. Напишіть допис на підтримку нашої збірної на Invictus Games 2023 із хештегом #IAmTeamUkraine, опублікуйте його з вашою найулюбленішою фотографією збірної та напишіть нам про готовий пост тут в коментарях. Дякуємо вам за підтримку та за поширення інформації про Invictus Games! Крім цього, ми впевнені, ви всі бачили наші гарні футболки Ігор Нескорених. Бонусом ми відправимо декільком людям футболки за публічну підтримку збірної при поверненні з Німеччини. Ми зв’яжемось з вами щодо даних для відправки по Україні. Слідкуйте за оновленнями на наших сторінках. Вболівайте за наших хлопців та дівчат вже 9-16 вересня! Розповідайте про Invictus Games! – йдеться в дописі на офіційній сторінці Invictus Games: Team Ukraine.

Пряму трансляцію з Invictus Games 2023 у Дюссельдорфі дивіться на сайті Суспільне Спорт:  https://suspilne.media/sport/  Супутниковий телеканал Суспільне Спорт транслюватимуть змагання з 10 вересня з 10:00, а місцеві телеканали Суспільне Мовлення — починаючи з 22:00.