Любити — з найдальших доріг,
З ім’ям найдорожчих вертатись
І, стрівши останній поріг,
Життю залишити лиш радість.

Ці віршовані рядки належать Миколі Федунцю, відомому подільському поету, залюбленому в рідне слово, у рідний край і Україну Він народився в селі Сушівці колишнього Білогірського району. Закінчив факультет журналістики Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка. Миколу Федунця знаємо як лауреата обласних літературних премій імені Тараса Шевченка та імені Володимира Булаєнка, Хмельницької міської премії ім. Богдана Хмельницького.

Тривалий час Микола Федорович працював на журналістській ниві, у колективі газети «Радянське Поділля» — попередниці «Подільських вістей». Людина легкої вдачі, доброго серця, унікального почуття гумору, він притягував до себе, розширював коло шанувальників і був яскравою особистістю. Перу Миколи Федоровича належать понад 30 книг поезій, збірок, альманахів, він друкувався в обласних, всеукраїнських виданнях. Багато років Микола Федунець очолював обласну організацію Національної спілки письменників, був нагороджений Почесним знаком — найвищою відзнакою Національної спілки письменників України.
Цьогорічного січня йому виповнилося б вісімдесят років, проте вже п’ятнадцять літ талановитого літератора немає з нами. Але залишається його поезія, його проникливе мудре слово, що надихає і спонукає любити, цінувати все те, що дає людині крила. У пам’ять про Миколу Федунця в Хмельницькій обласній універсальній бібліотеці відбулося відкриття літературного туру «Я жив, творив, спокутував, кохав…» Цього дня чимало друзів, добрих знайомих згадували Миколу Федоровича як друга, наставника, однодумця, як особистість, котра збагатила Поділля своєю творчістю. Серед них — письменники Василь Горбатюк, Ніна Шмурикова, Віталій Міхалевський, Лідія Ярохно. На зустріч завітали також краєзнавці Хмельниччини, освітяни, бібліотекарі, до заходу доєдналися онлайн земляки з Сушовець та Ямполя, що на Білогірщині.
Виставка видань і музейних експонатів «У повені чебрецевих літ» стала доповненням до теплих спогадів про нашого земляка. Та, як зазначила керівник відділу краєзнавства Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки Зоя Філіпенко, для багатьох із нас це лише початок для знайомства з Миколою Федунцем, який жив, творив, спокутував, кохав і залишив нам у дар радість і мудрість своїх поезій.