Днями на «гарячу лінію» Національна поліція України надійшла подяка слідчому Шепетівського райуправління поліції Вадиму Попелю від дружини загиблого захисника, якій, завдяки зусиллям правоохоронця, вдалося належним чином попрощатися і поховати свого коханого. Капітан поліції розповів про нові напрямки роботи, які з’явились у слідчих області з початком повномасштабної війни та про вищезазначений випадок зокрема.

— Ось уже два роки значний відсоток проваджень, які я розслідую, — це вбивства військових і цивільних у зоні ведення активних бойових дій, — говорить слідчий. — За цей час мав справу не з одним десятком таких матеріалів. І хочу наголосити, що в цьому напрямку треба працювати оперативно та впевнено, з приставкою «над». Тобто надчітко, надшвидко, надвідповідально.
Вадим зазначає, що ключове в розслідуванні вбивств у зоні бойових дій — це призначення ДНК-експертиз. Якщо є сумніви під час впізнання тіла, краще не поспішати і все-таки зробити дослідження. Це підтверджує історія загиблого військового.
Захисник загинув під час мінометного обстрілу поблизу Часового Яру. Тіло було сильно понівечене. Під час впізнання у дружини та матері були деякі сумніви, але на емоціях вони підтвердили його особу і забрали тіло для поховання. Та згодом з’ясувалось, що родина поховала не того. І завдяки, зокрема, призначеним слідчим експертизам та організованій ним взаємодії з колегами із інших областей тіло захисника вдалося повернути до рідної домівки.
— Під час встановлення генетичних ознак (ДНК-профілю) вносимо зразки ДНК родичів до Електронного реєстру геномної інформації людини. Це допомагає ідентифікувати тіла загиблих, — говорить Вадим Попель.
Слідчий зауважує, що поряд з точністю та системністю, робота з сім’ями загиблих вимагає ще й емпатії та співчуття. Потрібно вислухати, заспокоїти, розрадити.
— Якщо зник зв'язок із родичем, який воює, раджу зв'язатися з його побратимами, командирами. Можливо, з ним все добре, й він просто не має можливості спілкуватися, — радить капітан поліції. — Також не варто повідомляти про зникнення захисника в соціальних мережах. Часто цим користуються шахраї, які намагаються нажитися на чужому горі. Краще зверніться до найближчого відділення поліції. Там вам допоможуть. Адже є чітка процедура, дотримуючись якої ми робимо все можливе, щоб розшукати зниклого.
Нагадаємо, що в підрозділах поліції області працюють робочі групи з розшуку безвісти зниклих чи викрадених осіб в умовах воєнного стану. Для довідок та консультацій звертайтесь за телефонами: (098) 671-68-96 або 102.