ДП «НАЕК «Енергоатом» повідомив про укладання договору з однією з американських компаній щодо закупівлі обладнання для впровадження ядерної установки АР1000. Вартість договору cтановить 437,5 мільйона доларів США.

Спільно з американськими партнерами Україна продовжує рух до повного руйнування монополії росії на ринку атомних технологій. У грудні минулого року президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін та головний виконавчий директор Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман уклали угоду про закупівлю обладнання для енергоблока №5 Хмельницької АЕС. Він будуватиметься за американською технологією АР1000.
«Таких реакторів не було в Україні, їх немає на пострадянському просторі, поки немає в Європі. Це — одна з найпрогресивніших технологій в атомній енергетиці, яка дає можливість підтримувати системи безпеки атомних станцій навіть у разі блекаутів і відсутності дизель-генераторів або інших систем живлення»,  — підкреслив міністр енергетики України Герман Галущенко та додав, що укладанням цих домовленостей Україна продовжує реалізацію курсу на повний відхід від радянсько-російських технологій в атомній енергетиці, а також посилює співпрацю у цьому напрямі з американськими партнерами. «Це важливо для підсилення енергетичної безпеки України і оновлення нашої атомної енергетики, яка була, є і буде ключовою генерацією в Україні», — наголосив Герман Галущенко.
А Петро Котін зазначив, що отримання цього обладнання має важливе значення для української енергосистеми, оскільки фактична потужність блоків АР1000 становить 1100 МВт, тоді як наразі найпотужніші в Україні атомні блоки — 1000 МВт.
«Ми досягли дуже важливого етапу в процесі, який був розпочатий ще в 2021 році під час візиту до США Президента України Володимира Зеленського. І я вдячний, що ми отримали підтримку уряду і Міненерго, зокрема, в ухваленні тих рішень, які дозволили підписати ці контракти», — зазначив президент Енергоатому, додавши, що будівництво відповідних потужностей розпочнеться відразу після ухвалення Верховною Радою необхідного закону.
Сьогодні у світі експлуатуються п’ять блоків АР1000, зокрема в США та Китаї, ще п’ять — майже готові до пуску. Польща і Болгарія зацікавлені у будівництві таких реакторів, так само як низка інших країн.
Загалом, відповідно до рішень Кабінету Міністрів України та укладених між ДП «НАЕК Енергоатом» та американською компанією Westinghouse Electric Company меморандумів, в Україні планується збудувати 9 енергоблоків за технологією АР1000. Перші два з них будуватимуться на майданчику Хмельницької АЕС.