Систематичні фауністичні дослідження, зокрема вивчення орнітофауни, здійснюється на території Національного природного парку «Мале Полісся», що у Шепетівському районі, протягом усього періоду функціонування парку. Це дає змогу отримати достовірні дані щодо сучасного стану орнітокомплексів.

Такого типу дослідження проводяться спільно із відомими та досвідченими орнітологами. Так, днями НПП «Мале Полісся» з черговим робочим візитом відвідала група науковців — Микола Дмитрович Матвєєв, кандидат біологічних наук, доцент кафедри біології та екології Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, та Ігор Олегович Кушнарьов, кандидат біологічних наук, доцент. Основна мета візиту — розпочати ґрунтовні дослідження оселищ орябка (Tetrastes bonasia L.), лісового птаха з родини Тетерукові, якого занесено до Червоної книги України (статус — вразливий) та до Додатка III Бернської конвенції.
Під час кількаденної наукової експедиції, спільно зі співробітниками НПП, було обстежено окремі ділянки лісових масивів парку, що характеризуються переважанням у деревостані листяних порід дерев (вільха, граб, береза, осика), добре розвиненим підліском, достатньо зволоженими ґрунтами і є притаманним для орябка середовищем існування.
«Було відмічено, як і самих представників досліджуваного виду, так і його численні сліди перебування. Окрім того, було зафіксовано значну кількість інших рідкісних птахів, зокрема зареєстровано новий для території нацпарку, червонокнижний вид — дятел білоспинний (Dendrocopos leucotos)», — зазначили у НПП.